Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij

8 listopada – Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Miejsce: Filia nr 5, Złota 26-28

Data wydarzenia: 19 listopada 2021

Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania jest obchodzony 8 listopada od 2007 roku. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia i dobrych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych i nie tylko.

W Filii nr 5 odbyły się zajęcia on-line z IV klasą Szkoły Podstawowej z Kosmowa na temat zdrowego jedzenia i gotowania. Lekcję poprowadziła Monika Pawlak.

Na początku bibliotekarka przeczytała dzieciom fragmenty książki pt. „Zdrowe żywienie. Poradnik dla dzieci” wprowadzając uczniów w świat białek, węglowodanów, tłuszczów i witamin. Razem „wspinali się” też po piramidzie żywienia.

Dzieci bardzo chętnie wypowiadały się i dzieliły wiedzą z zakresu zdrowego odżywiania. Bez problemu zaproponowały alternatywę dla niezdrowych fast foodów i słodyczy. W ten sposób powstało ciekawe menu, złożone tylko ze zdrowych przekąsek. Dzieci chwaliły się również swoimi umiejętnościami i osiągnięciami kulinarnymi, a są one imponujące!

A gdzie najlepiej szukać inspiracji kulinarnych? Oczywiście w książkach! Dlatego na koniec bibliotekarka zaproponowała dzieciom kilka książek z przepisami kulinarnymi, które znajdują się w zasobach Filii nr 5.

tekst: Monika Pawlak
fot.: Anna Raczko

Banery/Logo